Георги Димитров Георги Димитров Потребител

Относно допълнителен трудов договор по чл.114 от КТИ още един въпрос: ако започна дежурство, без да са изминали 12 ч. от изработено дежурство при единият работодател и застъпя на дежурство при другия ( примерно минали са 10-11часа между двете застъпвания ), кое от изработеното време се зачита като трудов стаж и за осигуровки? И кое от изработеното време се зачита/признава към нормата часове/дни определени в чл.114 от КТ ?


Отговори

 • Здравейте,
  От въпросът ви не става ясно, дали основния ви трудов договор и договора за допълнителен труд са при един и същи работодател.
  В случай че двата договора са при един и същи работодател, то междудневните почивки трябва да бъдат съобразени по двата договора. Както знаете между две последователни работни смени трябва да има най-малко 12 часа непрекъсната почивка.
  Разбира се, когато основния и допълнителния трудов договор са при различни работодатели, отговорността за спазването на междудневните почивки е на работника или служителя, тъй като само той има информация за работните си смени при различните работодатели.
  Във всички случаи, осигурителния стаж ще бъде зачетен според подадената информация от двамата работодатели в НАП - декларация образец 1.
  По отношение на трудовия стаж, той ще бъде зачетен и по двете правоотношения, но само трудовия стаж от основния работодател ще бъде вписан в трудовата книжка. Когато по основния трудов договор е зачетен трудов стаж в пълен размер, то по договора за допълнителен труд ще бъде зачетен само осигурителен стаж.

  Моля да имате предвид, че изложеното становище е лично мнение на автора!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->