Георги Димитров Георги Димитров Потребител

Допълнителна работа по чл.114 от КТДлъжен ли съм да изработя всичките определени за месеца дни в договора (по чл.114 от КТ), ако изработя нормата в часове / дни, посочени в този член, примерно за две седмици. Ще се зачита ли трудов стаж при това положение?

Или, ако единия месец не успея, а следващият успея да изпълня нормата часове/дни, какво се случва с трудовият стаж, осигуровките и договорните отношения с работодателят?


Отговори

 • Здравейте,

  Договорът по чл. 114 от КТ се сключва за работа през определени дни от месеца. Такъв тип трудови договори обикновено се сключват за работни места и длъжности, за които не се изисква постоянно присъствие или работата се извършва по предварителен график в точно определени дни.
  При договорите по чл. 114 от КТ винаги трябва да имате предварителен график за работа.

  Трудов и осигурителен стаж по такъв договор се зачита винаги в размера на реално отработеното време, за което е дължимо възнаграждение и осигурителни вноски.

  Тъй като във вашия случай този договор се явява договор за допълнителен труд, трудовия стаж по него няма да бъде вписан в трудовата ви книжка. Това не означава, обаче, че стажът ви няма да бъде зачетен.


  Моля да имате предвид, че изложеното становище е лично мнение на автора!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->