Елена Микова Елена Микова Потребител

Отпуск с решение на ТЕЛКЗдравейте,

Назначена съм на работа през месец юли 2017г., имам решение на ТЕЛК от 2013г и трудов стаж 15г.

Въпросът ми е ,ако не съм ползвала никакъв отпуск през изминалата година губя ли допълнителните дни които ми се полагат от телковото решение.

Благодаря


Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно КТ, когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. В случаите когато платеният годишен отпуск е отложен, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му. Работникът има възможност да инициира отлагането на отпуска. Искането не е задължително да бъде писмено, може да е направено и устно. Съгласието на работника и работодателя е достатъчно, за да бъде отложен отпускът за следващата година.
  В новите разпоредби няма и ограничение на броя на дните платен годишен отпуск, които служителят може да отложи за следващата календарна година.
  Допълнителните дни от ТЕЛК решението са част от платения годишен отпуск,
  следователно ако сте спазили процедура за отлагане на платен годишен отпуск няма да изгубите правото на ползване на допълнителния платен годишен отпуск.

  За справка: чл. 176а от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->