Ангелина Генина Ангелина Генина Потребител

ДДС за гориво за лек автомобилБлагодаря Ви за предишният отговор!


Фирмата произвежда машини и осигурява тяхното гаранционно и следгаранционно поддържане. За транспорт работниците използват лек автомобил 4+1. За направените разходи за автомобила (гориво) може ли да се ползва ДДС? Начисляват ли се 10% както при представителните разходи?


Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    1. ЗДДС - нямате право на данъчен кредит, тъй като автомобилът е 4+1. В този случай визираното в чл. 70, ал. 3, т. 2 от ЗДДС изключение по отношение на транспортно обслужване на работниците не е приложимо.

    2. ЗКПО - дължите 10% данък върху социалните разходи, ако въпросното транспортно обслужване е по принцип достъпно за всички работници на предприятието (т.е. при желание могат да се възползват от него). В противен случай разходът е непризнат, т.е. посочва се в увеличение в годишната данъчна декларация. Тук отново не можете да се възползвате от визираното в чл. 210 от ЗКПО облекчение за транспорт на работници, тъй като автомобилът е лек, освен ако не осъществявате стопанската си дейност в трудно достъпен и отдалечен район.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->