Йорданка Терзийска Йорданка Терзийска счетоводител

Уволнение на работещ пенсионер.



По кой член може да се уволни работещ пенсионер на безсрачен трудов договор. Трябва ле да се пусне предизвестие? Дължът ли се обезщетения?



В момента работещия пенсион е в самоотлъчка, защот не идва на работа, но и не издава и не напуска.

Работодателят не иска да го уворни дисциплинарно, заради усложнана процедура.

По кой член да го освободиме от работа без предизвестие.

Може ли по чл.328 ал.1 т.10б?


Отговори

 • Здравейте,

  Прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работодателя може да бъде извършено на някое от основанията изброени в закона /кодекса на труда/, за които не се дължи предизвестие – например дисциплинарно уволнение./ както разбирате това е усложнена процедура, за която Ви препоръчвам да се обърнете към правен отдел, ако решите да уволните работника по този ред/.

  На основание чл.328 ал.1 т.10б от Кодекса на труда имате право да прекратите трудовите правоотношения с предизвестие от Ваша страна, когато то е възникнало, след като работника или служителя е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Предвид, това, че лицето е вече пенсионер и упражнил това свое право, той няма право на обезщетение за придобиване право на пенсия в размер на 2 брутни заплати или 6 брутни заплати, обезщетението, което му се полага, е за неизползван платен годишен отпуск в случай, че има такъв. В случай, че някоя от страните по трудовото правоотношение не спази отправеното предизвестие , дължи на другата обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на лицето за периода на неспазеното предизвестие.

  За справка: чл.328 ал.1 т.10б КТ; чл. 224 ал. 1 от КТ; чл.220 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->