Михаела Георгиева Михаела Георгиева .

Съкращение по време на майчинствоДобър ден! Работих 8 месеца във фирма БНП Париба по заместване. Забременях и излязох в болничен. На 15.08.2018 се появи на бял свят моята първородна дъщеря, но с появата и се появиха и проблемите във фирмата. Служителката, която замествам напуснала и с нея и моят договор беше прекратен от днес за утре. Не съм подписвала заповедта, която все още е в куриерската фирма. Договора ми е прекратен по чл. 325 Ал.1 т.5. Въпроса ми е имам ли право на обещетение и длъжни ли са да ми платят годишния отпуск, който е 30 дни и не съм използвала? Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте !

  Когато при прекратяване на трудов договор работникът има неизползван платен годишен отпуск, то той има право на парично обезщетение за това на основание чл.224, ал.1 от Кодекса на труда, без да има значение, че трудовия договор е прекратен поради завръщане на замествания на работа.

  При прекратяване на трудов договор на основание чл.325, ал.1, т.5 от Кодекса на труда имате право на пълно обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  От 01.01.2018 г. периодът на паричното обезщетение за безработица на лицата, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2017 г., се определя както следва:

  При осигурителен стаж с осигуряване за безработица за времето след 31 Декември 2001 г.:
  При осигурителен стаж до 3 години - 4 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 3 години и 1 ден до 7 години - 6 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 7 години и един ден до 11 години - 8 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж от 11 години и един ден до 15 години - 10 месеца обезщетение
  При осигурителен стаж над 15 години - 12 месеца обезщетение

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->