Задай въпрос тук
Петя Писъшка Петя Писъшка Потребител

Изплатени премии на футболистиЗдравейте!

Облагат ли се изплащани премии на футболисти аматьори? Следва ли да има възложителен документ за изплащане на премиите, например договор?

И вторият ми въпрос е чие е задължението за облагане по ЗДДФЛ и осигуряване по КСО?

Благодаря предварителн!Отговори

 • Здравейте,

  В общия случай всички доходи, изплащани към физически лица са облагаеми по реда на ЗДДФЛ. Разбира се, има и суми, които са изрично посочени в закона като необлагаем доход. Би било добре да се консултирате с експерти по доходи и данъци на физически лица, които да разгледат случая в детайли и да ви посъветват как най-правилно да отчетете платените суми като разход, както и с какви данъци е необходимо да бъдат обложени.

  По отношение на удържане и внасяне на данъка, задължението обикновено е на платеца на дохода. Разбира се, тук следва да имате предвид, че то е в пряка връзка със статута на лицата, получатели на дохода.

  Във всички случаи начисляването на данъци и осигуровки е в пряка връзка с основанието за изплащане на дохода. Тоест при изплащането трябва да има някакъв документ - договор или друг, на основание на който платеца да отчете разход, а получателя да отчете доход.

  Моля да имате предвид, че предоставеното становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Г. Д.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->