Петя Писъшка Петя Писъшка Потребител

Изплатени премии на футболистиЗдравейте!

Облагат ли се изплащани премии на футболисти аматьори? Следва ли да има възложителен документ за изплащане на премиите, например договор?

И вторият ми въпрос е чие е задължението за облагане по ЗДДФЛ и осигуряване по КСО?

Благодаря предварителн!Отговори

 • Здравейте,

  В общия случай всички доходи, изплащани към физически лица са облагаеми по реда на ЗДДФЛ. Разбира се, има и суми, които са изрично посочени в закона като необлагаем доход. Би било добре да се консултирате с експерти по доходи и данъци на физически лица, които да разгледат случая в детайли и да ви посъветват как най-правилно да отчетете платените суми като разход, както и с какви данъци е необходимо да бъдат обложени.

  По отношение на удържане и внасяне на данъка, задължението обикновено е на платеца на дохода. Разбира се, тук следва да имате предвид, че то е в пряка връзка със статута на лицата, получатели на дохода.

  Във всички случаи начисляването на данъци и осигуровки е в пряка връзка с основанието за изплащане на дохода. Тоест при изплащането трябва да има някакъв документ - договор или друг, на основание на който платеца да отчете разход, а получателя да отчете доход.

  Моля да имате предвид, че предоставеното становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Г. Д.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->