Маслина Христова Маслина Христова Потребител

Договор за сервизно обслужване с македонска фирмаЗдравейте, професионалисти!
Моля за вашето експертно мнение!

Ще сключим договор за сервизно обслужване на машина, намираща се в Македония. Един път в месеца ще се ходи там за профилактика и ще се издава фактура.

Поради периодичността на услугата налице ли е място на стопанска дейност в чужбина?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  За да определите дали имате място на стопанска дейност в Македония, следва да разгледате подписаната Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане (СИДДО) с Република Македония. В чл. 5 от цитираната спогодба е описано подробно какво се счита за място на стопанска дейност, като не смятам че попадате в някоя от хипотезите. За справка можете да потърсите подписаната спогодба на сайта на НАП.

  Прилагам и линк:
  http://www.nap.bg/page?id=427&textMode=0&sId271cP=6

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!


  Поздрави,
  Митко Димов
 • Благодаря Ви, г-н Димов !
  Аз също смятам, че е така !

  Имам леки съмнения, дали не попадаме в тази хипотеза: в чл. 5, ал. 3 от Спогодбата се казва: " Строителна площадка, строителен или монтажен обект или надзорна дейност, свързана с тях, представлява място на стопанска дейност само ако продължава повече от дванадесет месеца"

  "Монтажен обект или надзорна дейност свързана с него" въпреки че става въпрос за профилактика, а не монтаж ? Какво е вашето мнение ?
 • Здравейте,

  Въпросът опира до тълкувание на спогодбата. Според коментарите към Базовия модел на ОИСР понятието "строителен или монтажен обект" включва не само строителство на сгради, но и на пътища, канали, мостове, газопроводи, както и работа във връзка с реконструкции. Тук, обаче, става въпрос за машина, като според мен не попада в хипотезата на "строителен или монтажен обект" (от въпроса не е ясно каква точно е машината, така че може и да греша). В някои СИДДО е засегнат въпроса и с предоставянето на услуги, като в практиката в България е приет период от 6 месеца, през които непрекъснатото предоставяне на услуги от чуждестранно лице към местни лица ще формира място на стопанска дейност в България. В СИДДО с Македония този въпрос не е засегнат, така че все още считам, че не формирате място на стопанска дейност. Моят съвет е да отправите официално запитване към НАП по отношение на тълкуването на спогодбата.

  Поздрави,
  Митко Димов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->