Николай Грозев Николай Грозев CNC оператор

Искане за представяне на документи и писмени обясненияЗдравейтеНа 31,04,18г. получих имейл с който НАП ме приканват да подам данъчна декларация за онлайн продажби извършени от мен. допитах се до познати които ми казаха да изпратя данъчна декларация през пощата защото по лична карта съм в друг град на България. Така и направих като написах цифра около 5500 лева след което си платих данъка и подадох коригираща декларация за да не е върху предходната сума, а вече разполагах и с отчети от Еконт и затова да не лъжа с данните които съм подал сумата стана 3400.

На 17,08,18г. служителка от НАП се свърза с мен и ме попита от къде е тази сума при което аз отговорих, че е от онлайн продажби на доста от нещата втора употреба. Служителката каза ще се свържем с Вас по късно и получих имейл който е ИСКАНЕ за представяне на документи и писмени обяснения от задължено лице.Въпросът ми е какво да предприема защото нищо от съдържанието на този имейл не ми говори нищо, като например: На основание чл. 37, ал. 2 и ал. 3 от ДОПК;

Уведомяваме Ви, че на основание чл. 56, ал. 2 от ДОПК в случай, че изисканите писмени

обяснения не бъдат представени в определения срок, ще бъдат приети за доказани, съответно

недоказани следните факти и обстоятелства:

.....................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................има доста такива части с точки без нищо да е попълнено.Моля за съдействие как да процедирам и какво може да се случи от тук нататък?Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  от обяснението за ситуацията с годишната декларация не става ясно какъв е точно случая. Подали сте веднъж една декларация с посочен един финансов резултат и един размер на данъка, а после, чрез еднократната корекция сте подали втори път декларация с различен финансов резултат и различен данък.

  Искането от НАП е най - вероятно свързано с проверка. Цитираните членове от ДОПК гласят, че следва да предоставите всички поискани документи в писмото и ако не го направите НАП имат право да приемат съмненията си за верни.

  В имейла, който сте получили трябва да има линк, който следва да активирате, за да започне да тече срок, в който да предоставите данните и да видите какво точно Ви изискват от органите по приходите.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • Благодаря Ви за отговорът, но как да процедирам при условие, че съм им изпратил справките от Еконт за наложените платежи и парични преводи които съм взел, но за нещата които съм продал нямам документи за покупка? Другото което от НАП искат освен това което съм платил (10%) е да платя и осигуровки за въпросният период нищо че работодателят ми ме осигурява на 100% нез нищо скрито.
 • Здравейте,

  При извършените продажби освен справките от Еконт следва да издадете, ако не фактури към лицата, то отчет за извършените продажби - това е Вашият данъчен документ, не справките от Еконт.

  Относно осигуровките - не става ясно като собственик и управител на дружеството дали сте самоосигуряващо се лице и на колко Ви осигурява работодателя. Това, че Ви осигурява на цялата сума не е фактор в случая, а по - скоро водещото е дали Ви осигурява на максималния осигурителен доход - 2600 лв. Ако сте СОЛ във Вашето дружество на първо място в осигуряването е СОЛ и следва да има осигуровки през фирмата.

  Свържете се с консултант, за да може да се запознае със случая в подробности, тъй като към момента има много неизвестни.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->