Димитър Димитров Димитър Димитров Потребител

ДСС на продукт закупен в Англия и продаден в БългарияЗдравейте,

Имам идея да създам онлайн магазин и първо искам да се запозная с данъците, които ще трябва да плащам. Имам регистрирана по ДДС фирма, но не съм се занимавал с продажба на стоки от друга страна.

Понеже основно стоката ще идва от Англия, въпроса ми е следния:

Ако при покупка на стока от там изисквам фактура, начислява ли ми се VAT(ДДС) такса при покупката и трябва ли да я начислявам аз при продажбата тук в България?

Тоест ако закупя нещо в България за 100 лв. и 20лв ДДС , аз плащам на продавача 120 лв с ДДС, от които 20 ДДС са ми разход от фактурата и също така начислявам 20 лв ДДС и продавам продукта за 120 лв, които 20 лв ми идват приход и съм на 0. Същото ли е със стоките закупени в ЕС или извън него?

Извинявам се, за мъгляво зададения въпрос. Материята с покупки и продажби от други страни ми е доста чужда.

Поздрави, Димитър Димитров


Отговори

 • Здравейте, г-н Димитров,

  При покупка на стока от ЕС, когато стоката тръгва от ЕС и пристига в ЕС, ДДС трябва да си самоначислите с протокол ( извършвате ВОП ). От Англия няма да има начислено ДДС във фактурата. ДДС-то ще влезе и в двата дневника и няма да има ефективно възстановяване/внасяне ( ако имате право на данъчен кредит за стоките ). При последваща продажба в България следва да начислите ДДС. Следва да се снабдите с всички необходими документи доказващи доставката.

  При покупка на стока от трета страна ДДС се дължи на митницата и се заплаща преди стоката да бъде освободена. В този случай в дневник покупки влиза само митническата декларация и данъчен кредит може да се ползва ( в случай, че може да ползвате данъчен кредит за съответните стоки ). При последваща продажба в България отново следва да се начисли данък.

  Искам да направя едно уточнение за ДДС - не е нито приход, нито разход ( когато имаме право на данъчен кредит ) - ДДС е разчет. В примера ви вие купувате стока за 100 лв и я продавате за 100 лв, което няма да доведе до формиране на никакъв финансов резултат и няма икономическа логика.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова

 • Здравейте,

  При покупка и продажба на стоки от или към страна от европейския съюз имаме Вътреопщностно придобиване (ВОП) и Вътробщностна доставка (ВОД). При такъв вид доставки ДДС-то не се начислява от доставчика/продавача, а от получателя, т.е. когато купувате стоки, продавача (регистриран в страна от Европейския съюз) няма да ви начислява ДДС, а вие ще си самоначислите българско ДДС. Ефекта ще бъде нулев, тъй като до ефективно плащане на ДДС няма да се стигне, т.е. вие ще купувате стоките без да плащате ефективно ДДС, а при продажбите на територията на България ще трябва да начислявате 20% ДДС.

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->