Валя Николова Валя Николова Потребител

напускане на пенсионерЗдравейте, имам следния въпрос: работя към фирма на ТД за 4ч. от 6 години, преди 1 година се пенсионирах при условията за 2-ра категория труд , но продължих да работя на същото място без прекъсване, сега искам да напусна /остава ми още една година до навършване на възрастта за нормално пенсиониране/, как да формулирам молбата си и дължат ли ми обезщетение? Поздрави и благодаря предварително


Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудовото Ви правоотношение не е необходимо да си искате или да посочвате в молбата си за прекратяване, какви обезщетения Ви се дължат при прекратяването. Това задължение е вменено на работодателя по силата на закона и изяло в неговите правомощия е да изчисли и начисли необходимите обезщетения, още повече че в акта (заповедта) за прекратяване е длъжен да посочи изплатените при прекратяването обезщетения, като размер и основание за изплащането им. Най-често срещаните са обезщетенията за неизползван отпуск, за неспазено предизвестие, за оставане без работа, а във Вашия случай и обезщетението при пенсиониране.

  При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.
  Под придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се имат предвид пенсиите за осигурителен стаж и възраст, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване (КСО), включително и пенсиите, които се отпускат на работилите при условията на първа и втора категория труд, ранните пенсии на учителите, военнослужещите и др.

  За справка: чл.222 ал.3 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • Благодаря за бързия отговор, пожелавам здраве и успехи!
  Поздрави,
  Валя Николова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->