Иван Илиев Иван Илиев Потребител

Изплащане на отпуск при напускане?Привет и поздрави за сайта! За по-лесно ще наричам фирмите СТАРА и НОВА. Напуснах СТАРА фирма на 22.06.18г. за ЦЯЛАТА ГОДИНА имах общо 24 дни отпуск. (20 по право и 4 от миналата година). Ползвал съм 13 дни отпуск до датата на напускането ми. Имам ли право на обезщетение и ако ДА какво ? Трябва ли да ми се изплатят останалите 11 дни, или само тези, които са натрупани до този момент.


Отговори

 • Здравейте,

  Платеният годишен отпуск не зависи от заплатата, която получава работникът или служителят, а от факта дали има придобит най-малко 8 месеца трудов стаж при постъпване на работа за пръв път по принцип, а не за пръв път при всеки отделен работодател.
  Съгласно Кодекса на труда (КТ) всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск, като законът казва, че размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни. Ако в Трудовия договор на работника или служителя не е изрично определен друг размер на платения годишен отпуск, то следва да се прилага разпоредбата на КТ, а именно 20 работни дни. Полагащият се платен отпуск се изчислява на пропорционална база.
  За да изчислите колко дни лицето има право на платен отпуск се извършва по следната формула:

  Платен годишен отпуск от 20 дни, разделяме на месеците от годината. Получения коефициент за умножава по отработените месеци. Отработените месеци са пет.

  20/12=1.66666=1.67

  5*1.67=8.35 резултатът се закръгля в полза на лицето, т.е. ще имате право на 8 дни платен отпуск до съответния момент.

  Нямате отработен пълен месец през юни, платения отпуск за изчислява по следната формула:

  1.67/30*22=1.22 като резултатът се закръгля в полза на лицето, т.е ще има право на 1 ден отпуск за отработените 22 дни през съответния месец.

  До момента сте придобили право на платен годишен отпуск в размер на 10 дни. От предходната година имате прехвърлени 4 дни платен отпуск. Използвания до момента на прекратяване на трудовия Ви договор платен годишен отпуск са 13 дни. Следователно имате право на обезщетение за неизползвания 1 ден платен годишен отпуск.

  За справка: чл.224 ал.1 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • Благодаря, по същата логика не мога да си взема 10 дни отпуск още през Януари, а трябва да е след 6-тия месец.
 • Здравейте,

  Трябва да имате предвид, че работодателят може да разреши и повече дни платен отпуск по своя преценка. Лицето може да няма отработен пълен месец или няколко месеца, но работодателя може да позволи ползването на платен отпуск. Но при изплащане се вземат предвид реално отработените месеци.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->