Михаела Иванова Михаела Иванова Потребител

Изчисляване на болничен преди майчинствоЗдравейте, как мога да изчисля какъв ще бъде размерът на болничните ми за месец, които ще ми бъдат изплащани преди излизането на болничен 45 дни преди термин?


Отговори

 • Здравейте,

  Обезщетението за майчинство може да бъде получено от лицата, които са осигурени за риска "Общо заболяване и майчинство" и за които са изпълнени следните условия:
  - към началото на отпуска да са осигурени за общо заболяване и майчинство
  - да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск

  Дневното парично обезщетение при бременност и раждане е в размер на 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение, върху който са внесени/дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – от осигурителния доход, върху който са внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство. Процентът се определя на база на осигурителния доход за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->