Лъчезар Пенчев Лъчезар Пенчев Потребител

Необходими документи при покупка от Китайска фирма?Здравейте,

Регистрирах ЕООД с което смятам да развивам малка онлайн търговия.

Търся счетоводител в сферата на международна търговия, дропшипинг в България и ЕС от Велико Търново за първоначална консултация, както и за водене на счетоводството.Няколко въпроса...

Правя покупка от Китайска фирма която вероятно работи на принципа на дропшипинга. Покупката е на стойност $500 и тъй като работи на принципа на дропшипинг пратката е изпратена от друга фирма в Европа с DHL. При влизане в страната не се дължи митническо освобождаване за стоката тъй като идва от Европа - нямам митническа декларация. Единствения документ който имам е фактура от Китайската фирма с цена на стоката и транспорта с проследяващ номер тръгващ от Европа.Това достатъчно ли е за оправдаване на разхода? Ако не е какво още трябва да имам?Регистрация по ДДС трябва ли да правя още преди първата фактура или след достигане на 50000 оборот?Благодаря предварително...


Отговори

 • Здравейте,

  Покупката на стока от трета страна, когато стоката се намира в ЕС и оттам се транспортира в България предполага много хипотези:
  1) Ако китайската фирма няма ДДС номер в страната от ЕС все още, то това за вас няма да е ВОП и ще включите китайската фактура в колона 9 ( когато се регистрирате един ден ). ДДС следва да е включено във фактурата.
  2) Ако китайската фирма има ДДС номер в страната от ЕС за Вас това ще е ВОП и ще трябва да следите оборотите си за регистрация по този член от закона ( 20 000 лв. ) Когато се регистрирате по ДДС ще трябва да си самоначислите ДДС с протокол.

  По втория въпрос - да, тези документи са достатъчни. Следва надлежно да запазите и транспортните документи.

  Регистрация по ДДС има на много основания и във Вашия случай следва да следите за няколко неща. Първото е за регистрация при ВОП. Трябва да следите оборота Ви кога ще надхвърли 20 000 лв. Задължителната регистрация е, когато оборотът Ви достигне 50 000 лв. Има и доброволна регистрация по ДДС, за която не се следи нищо. Има и други, но според изложената информация не мисля, че е от значение.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->