Евгени Иванов Евгени Иванов Потребител

Дропшипинг със стоки от доставчици в Китай и крайни клиенти в Европейски съюзЗдравейте,Смятам да започна дейност свързана предимно с дропшипинг със стоки от доставчици в Китай и крайни клиенти в Европейски съюз включително и България. Като за начало ще ползвам платформите на Ebay и Amazon.

Представям си следната схема:

Клиент от Англия или друга страна членка на ЕС прави поръчка от моя магазин в платформата на Амазон, плаща за нея, след което аз правя поръчката от доставчик в Китай като посочвам продукта да бъде изпратен на клиента в Англия. Класически дропшипинг. Ако стойността на продукта подлежи на митническо освобождаване то ДДС и Мито ще се плащат от крайния клиент, като същото ще бъде за негова сметка.А сега въпросите:1. Фирмата ми не е регистрирана по ЗДДС. Задължително ли е да се регистрирам по ЗДДС и ако е задължително кога?

Трябва да се има в предвид че ще получавам фактури от Amazon и Ebay с таксите за предоставените от тях услуги - за ползването на платформите.2. От доставчика в Китай ще получавам фактура за стойност на продукта и стойност на доставката до крайния клиент. ДДС и Мито няма да плащам понеже ще се освобождава в страната на купувача. В този случай каква фактура трябва да издам аз на купувача?


Отговори

  • Здравейте,


    По въпрос 1, след като ще получавате фактури от Amazon и Ebay, то тогава задължително що подлежите на регистрация по ДДС. Съветът ми е да се регистрирате на общо основание, а не по специалния ред.

    Що се отнася до втория Ви въпрос, въпросната постановка не се третира от българския ДДС. Подчертавам, че това е валидно само и единствено ако крайния клиент се води "вносител" на стоката. В този случай издавате фактура без ДДС.

    Поздрави,
    Димитър Пашов

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->