Пламен Овчаров Пламен Овчаров работник склад

Обезщетение от трудовата борса при напускане по взаимно съгласиеЗдравейте,

През последните 3 години работя за един и същ холдинг, като в края на Декември месец бях освободен по взаимно съгласие от една от фирмите в холдинга и в началото на Януари месец бях назначен в друга от фирмите на същия холдинг но с изпитателен срок от 6 месеца. Договора е направен така, че след изтичане на този срок да се трансформира автоматично в постоянен. В момента след изтичне на срока съм подал Молба за напускане, като си изработвам предизвестието. Имам непрекъснат стаж повече от 25 години през който постоянно са внасяни осигоровки и нямам регистрации в Бюрото по труда през този период.

Въпроса ми е по кой член трябва да бъда освободен за да мога да се възползвам от обезщетение от Бюрото по труда?Отговори

 • Здравейте,

  Тъй като Вие вече сте подал молба за напускане по Ваше желание, трудовият договор ще бъде прекратен на това основание. В такъв случай имате право на обезщетение за безработица за срок от 4 месеца и ще получавате минималния дневен размер на обезщетението съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, което е в размер на 9 лв. (За справка: чл. 54б, ал.4 от КСО и чл. 12 от ЗБДОО).
  Ако сте подали Молбата за напускане преди да изтече срока на изпитването, може да се договорите да бъдете освободен по чл. 71 от Кодекса на труда, като тогава ще получавате 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването (за справка чл. 54б, ал.1 КСО, чл. 12 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г.).
  Все пак има възможност да се договорите лично с работодателя да не взема предвид подадената от Вас молба за напускане, но при съгласие от негова страна да бъдете съкратен – трябва да Ви изплати обезщетение.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!


  Поздрави,
  Зорница Стоянова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->