Лена Йорданова Лена Йорданова Потребител

Фактура на английски езикЗдравейте,

Бих искала да задам въпрос, свързан с издаване на фактура на английски език:

Физическо лице по БУЛСТАТ (без ДДС регистрация) трябва да издаде електронна фактура на английски език на чужд контрагент (извън ЕС). Фактурата ще съдържа общата сума във валута и еквивалента в български левове.

Според закона, фактурата трябва да бъде издадена на български език. Как се процедира в подобен случай:
1. Фактурата се издава на английски език и се превежда на български от заклет преводач?
или
2. Освен английския оригинал се издава и български вариант на същата фактура. Какъв документ се явява българският – оригинал или копие? Ако следва да бъде записан като оригинал, не се ли получава дублиране на една и съща фактура?Отговори

 • Здравейте,

  За издаването на Инвойс няма изисквания по българското законодателство. Това е документ, който се използва за извършване на международна търговия.

  Инвойсът не се издава самостоятелно, а винаги дублира фактурата. Фактурата е документът, който трябва да бъде осчетоводен и трябва да бъде издаден според изискванията на Закона за счетоводството (фактурата не се изпраща на чуждестранния клиент). Двата документа трябва да се издадат с еднакъв номер. Номерацията на фактурите трябва да върви последователно (със същата номерация са кредитните и дебитните известия), докато тази на издадените Инвойси може да пропуска номера (в случай че за Ваши клиенти издадете единствено фактура).

  За справка, вижте Закона за счетоводството.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->