АНЕТА ИВАНОВА АНЕТА ИВАНОВА Потребител

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТДЗДРАВЕЙТЕ,КАК ДА ПРЕКРАТЯ ТД СКЛЮЧЕН ПО ЧЛ.68АЛ.1Т.2 И ДОП.СП. ПО ЧЛ. 119 ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ.67 АЛ.1 Т.1. ЛИЦЕТО НЕ СЕ ЯВЯВА НА РАБОТА ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТИ ДЕН. БЛАГОДАРЯ


Отговори

 • Здравейте,

  Съветът ми е да потърсите контакт с лицето и да изясните причините за неявяването му на работа. Тъй като работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание (включително и дисциплинарно уволнение) да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства. Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество. Варианта да се избегне това е когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
  От това личи, че работодателя трябва да може да докаже, че е положил максимални усилия да намери работника или служителя и да поиска писмените или устните му обяснения, но не е могъл да направи това по вина на работника или служителя.

  За справка : чл. 193, ал. 1, 2 и 3 от КТ.

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->