Потребител

Платен отпуск с продължениеЗдравейте,

Имам следният казус: Лице излиза в платен отпуск със заповед от 28.05.2018. Периодът на отпуска е от 28.05.2018 до 08.06.2018 вкл. - 10 дни. В м.04 има 11 работни дни. Въпросът ми е за м.06 на каква база се изчислява отпуската - м.04 или м.05, както и основанието.

Благодаря Ви


Отговори

 • Здравейте,

  В случай, че лицето ползващо платения годишен отпуск има 10 или повече отработени дни в месец Май 2018г., то възнаграждението за дните на ползване на платен годишен отпуск през месец Юни 2018г. ще се изчисляват на база брутното трудово възнаграждение от месец Май 2018г.

  За целите на изчисляване на този вид възнаграждение и с оглед на неговите особености е въведено понятието средно-дневно брутно трудово възнаграждение. То се установява, като начисленото при същия работодател брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 дни, се раздели на броя на отработените дни през този месец. При определен месечен размер на трудовото възнаграждение, установеното средно-дневно брутно трудово възнаграждение се коригира с коефициент, получен от отношението на броя на работните дни на месеца, приет за база, и броя на работните дни на съответния месец, през който се ползва отпускът.

  За справка:
  - Чл. 177 ал. 1 от КТ
  - Чл. 18, ал. 1, изр. 1 и ал. 2 НСОРЗ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->