Георги Христозов Георги Христозов Техник поддръжка

Платен отпуск обучениеЗдравейте, искам да направя запитване относно, отпуснат отпуск за обучение от моя, работодател, като аз съм студент в редовно обучение, но тази година ми се отказва такъв, с предтекст че съм редовна форма на обучение, но никъде в Кодекса на Труда, не намирам член, алинея, или точка в която е забранено ползването на отпуск за обучение при редовна форма. В сайта на Министерството на труда и социалната политика, има текст, който гласи, че : " Съгласието се дава еднократно и веднъж дадено, то не може да бъде оттеглено. ". Спора е с отдел човешки ресурси. Веднъж вече съм подавал молба, и тя е одобрена, какво да правя от тук нататък ?


Отговори

 • Здравейте,

  Предварително условие, което е задължително за ползването на: платен отпуск за обучение по чл. 169 КТ; платен отпуск за приемен изпит в учебно заведение по чл. 170 КТ; неплатен отпуск на учащи се в пълен размер по чл. 171 КТ:
  1 • Работникът или служителят може да поиска съгласието на работодателя, като подаде Искане за съгласие от работодателя за продължаване на образованието без откъсване от производството. Това искане може да се отправи както преди работникът или служителят да е започнал да учи, така и след като вече е започнал обучението си. Без значение е видът на учебното заведение - държавно или частно.
  2. В зависимост от нуждите на предприятието, организацията на работния процес, визията за кариерно развитие на съответния работник или служител, както и по своя лична преценка, работодателят може да откаже ползването на отпуска, или да даде Съгласие за обучение на работника или служителя. Съгласието на работодателя за ползване на учебни отпуски, съответно по чл. 169, 170 и 171 КТ, се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
  3. При даване на съгласие за обучение от страна на работодателя работникът или служителят има право на:
  - платен отпуск за обучение по чл. 169 КТ;
  - платен отпуск за приемен изпит в учебно заведение в пълен размер по чл. 170, ал. 1 КТ;
  - неплатен отпуск на учащи се в пълен размер по чл. 171, ал. 1 КТ.
  4. При липса на изразено съгласие за обучение на работника или служителя от работодателя работникът или служителят има право на:
  - неплатен отпуск за приемен изпит в учебно заведение в размер, намален наполовина по чл. 170, ал. 2 КТ;
  - неплатен отпуск на учащи се в размер, намален наполовина по чл. 171, ал. 2 КТ.
  След като имате одобрено Искане за съгласие от работодателя за продължаване на образованието без откъсване от производството, може да се обърнете към Инспекция по труда.

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->