Petia Petrova Petia Petrova Потребител

лекар, регистриран по чл.97 а, и задължителна регистрация по ДДС -Лекар, регистриран по чл.97 а,извършва клинични изследвания и издава фактури към ЕС, който включва в дневника за продажбите с VIES декларация.

Но извършва и услуги в България- работи на трудов договор и като съдружник , има регистрация по ЗЛЗ- услугите, който фактурира в България- извършени прегледи, потребителски такси - за издадените касови бончета- какво правим с тях, кой суми следим за задължителна регистрация по ДДС.?Отговори

  • Здравейте,

    Съгласно ЗДДС дейността, която извършват лекарите е независима икономическа дейност, което ги прави данъчно задължени лица за целите на облагането с ДДС. При тази си дейност обаче те извършват доставки на специфичен род услуги (здравни и медицински), които са освободени от облагане по ред регламентиран от закона от закона. Условие за освобождаването е услугите да се извършват от заведение, действащо по Закона за здравето и от лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. От фактическата обстановка става ясно, че лекаря практикува чрез такова заведение и с пряката си медицинска дейност той не извършва облагаеми доставки, т.е. не формира облагаем оборот за задължителна регистрация по ЗДДС.
    Относно доставките на услуги по чл.97а към данъчно задължени лица от ЕС - те са с място на изпълнение на територията на друга държава членка и не са облагаеми доставки, които влизат в облагаемия оборот за задължителна регистрация.

    Поздрави,
    Васил Пантев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->