Sotir Nikolov Sotir Nikolov Потребител

Продажба на картиниВ момента работя и работодателя ми ме осигурява на реалните пари, които получавам. Рисувам и искам да продавам картините си.

Тук идва проблема - трябва ли да се регистрирам като свободна професия или не? Искам да продавам картините си и всичко дае легално. При износ на картина от България куриерите искат фактура ако е застрахована или излиза извън ЕС. В моят случай аз искам да бъде застрахована и ще трябва да предоставя такава фактура. За Европейски съюз няма мита, но ако картината излиза извън ЕС ще трябва да се попълват митнически декларация?

В момента при положение, че вече работодателя ме осигурява, задължително ли е да се осигурявам допълнително?

Какво мога да направя в този случай?Отговори

 • Здравейте,

  Нищо не Ви пречи да развивате друга дейност извън трудовото си правоотношение.
  Можете да се регистрирате като свободна професия, ако не искате да регистрирате фирма. Процедурата е да се регистрирате в Агенция по вписванията - лично или по електронен път. 7 дни от датата на регистрация следва да се регистрирате и в НАП, като подадете декларация за Самоосигуряващо се лице, най-добре първоначално да сте осигурен на минимума 510лв. Особенно ако Ви осигуряват по трудови правоотношения.
  Обърщам внимамие, че ако Ви осигуряват на максималния праг 2 600лв., са харектерни някои особености.
  На края на годината, ще трябва да подадете Годишна данъчна декларция по чл. 50 за всичките Ви доходи през годината. Срокът е до 30.04.2019.
  След като се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия, можете да издавате от Ваше име фактури.

  хубав ден Ви желая!

  Поздрави,

  Лилия Веселинова.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->