Petia Petrova Petia Petrova Потребител

Свободна професия - лекарЛекар, регистриран по ДДС по чл.97, а, извършва и в България дейност, пуска фактури както за ЕС така и за клиенти в България. Получава суми от потребителски такси, от извършени медицински прегледи, от клинични проучвания. В дневника за продажби се включва само тази услуга към ЕС, със VIES декларация.

Кои суми трябва да се следят , за да не се изпусне срока за задължителна регистрация при достигане на 50 000 лв. оборот?Отговори

 • Здравейте,


  Съгласно ЗДДС дейността, която извършват лекарите е независима икономическа дейност, което ги прави данъчно задължени лица за целите на облагането с ДДС. При тази си дейност обаче те извършват доставки на специфичен род услуги (здравни и медицински), които са освободени от облагане по ред регламентиран от закона от закона. Условие за освобождаването е услугите да се извършват от заведение, действащо по Закона за здравето и от лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. От фактическата обстановка не става ясно какъв е статутът на лекаря по този закон, но ако практикува чрез такова заведение, с пряката си медицинска дейност той не извършва облагаеми доставки, т.е. не формират облагаем оборот за задължителна регистрация по ЗДДС потребителски такси, извършени медицински прегледи, клинични проучвания и медицински услуги на лица в България. Отбелязвам, че ако лекарят извършва всички тези услуги чрез частна практика, за която не разполага с регистрация и разрешение за лечебно заведение, то ще формира оборот за задължителна регистрация.
  Относно доставките на услуги по чл.97а към данъчно задължени лица от ЕС - те са с място на изпълнение на територията на друга държава членка и не са облагаеми доставки, които влизат в облагаемия оборот за задължителна регистрация.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • Здравейте, щом лицето е регистрирано по чл.97 а от ЗДДС, защо услугите извършващи към ЕС , влизат в оборота за задължителна регистрация?
  Лицето работи в лечебното заведение, но е регистрирано по закона за здравето и ЗЛЗ.и в дневника за продажби включваме само извършените услуги към ЕС,.
 • Здравейте,

  По-горе съм записал, че доставките на услуги по чл.97а към данъчно задължени лица от ЕС са с място на изпълнение на територията на друга държава членка и НЕ са облагаеми доставки, които влизат в облагаемия оборот за задължителна регистрация т.е. указвайки ги НЕ трупате облагаем оборот за задължителна регистрация.
  Правилно в дневника за продажби трябва да включите само услугите с място на изпълнение друга държава членка на ЕС.

  Поздрави,
  Васил Пантев

 • Благодаря Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->