Красимир Веселинов Красимир Веселинов Потребител

Задължение за разположение и почивкаЗдравейте,

Определени служители имат задължението да бъдат на разположение след работно време и събота и неделя. Интересува ме как се отразяват задължителни им междуседмични почивки.

Пр1: един служител в на разположение и получава обаждане в събота 10:00 ч. и свършва работата за 2 ч. Няма други онбаждания до понеделник. Въпрос : Кога трябва да се яви на работа служителя в понедленик в 8.00 ч. или във вторник от 10.00 ч. ( т.е. задължителната 48 - часова почивка).

Пр2: един служител има няколко обаждания през събота и неделя - Като първото е 8.00 ч. сутринта в събота , следващото е неделя 2.00 ч. и последното е в 4:30 сутринта в понеделник. Въпрос - кога да се яви на работа и как да се отчете това време , което е работил. Извънреден труд е с компенсация ( което прилагаме в момента) , но не можем да решим със задължителната почивка как да я приложим.Отговори

 • Здравейте,

  Когато лицата имат часове "на разположение", тези часове обикновено са част от междудневната и седмичната почивки. При този случай не се съблюдава пълният непрекъснат размер на седмичната почивка. Това е така, тъй като положения труд, по време на разположение, се отчита като извънреден труд и за него се дължи компенсация с по-голяма почивка. Точно компенсацията има за цел да изравни нарушената почивка на работника или служителя.
  Все пак, трябва да имате предвид, че служителите, които дават дежурства или се намират на разположение на работодателя трбва да се редуват за да не се получават постоянно прекъсвани седмични почивки.

  Моля да имате предвид, че този отговор е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Г.Д.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->