Задай въпрос тук
Momchil Momchilov Momchil Momchilov Потребител

Внос на стоки без регистрация по ДДСЗдравейте

Имам малка фирма и не съм регистриран по ДДС. Намеренията ми са да закупя от стока от Англия, която да продам по интернет в България. Не желая да се регистрирам по ДДС заради сложното и скъпо счетоводство.

Възможно ли е продавача там, да ми фактурира стоката с начислено ДДС, като дистанционна продажба, а аз тук да я продам в моя интернет магазин, от нето на моята фирма.Отговори

 • Здравейте,

  Във Вашия случай трябва да се има предвид, че на регистрация подлежи всяко данъчно задължено юридическо лице, което не е регистрирано на друго основание и което извършва вътреобщностно придобиване (ВОП) на стоки, когато общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания за текуща календарна година надвишава 20 000 лева.
  Задължението за регистрация възниква не по-късно от 7 дни преди датата на възникване на данъчното събитие за доставката, с която общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания надвиши 20 000 лева без данъка върху добавената стойност, дължим или платен в държавата-членка, от която стоките са транспортирани или изпратени. Вътреобщностното придобиване, с което се надхвърли посоченият праг, подлежи на облагане с данък по този закон.

  Това означава, че ако закупите стоки в рамките на една календарна година и тяхната стойност е над 20 000 лв. или по-голяма, няма да имате избор и ще трябва да се регистрирате по ЗДДС.

  Ако закупените стоки са на стойност по-малка от 20 000 лева., няма да е налице задължение за регистрация. Тогава фирмата е получател по доставката, по която не е задължено да начисли ДДС при вътреобщностно придобиване на стоката, доставчикът на стоките е регистриран за целите на ДДС в друга държава членка и доставката ще може да се третира като дистанционна продажба.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->