Мария Иванова Мария Иванова Потребител

ДДС в туризмаФирмата ни е регистрирана като хотелиер и предлага туристически пакет, който включва настаняване, закуска и голф игра. С какъв % ДДС ще се фактурира този туристически пакет?Отговори

 • Здравейте,

  Във Вашия въпрос, както и в други на настоящия сайт balans.bg, се засяга темата за основна и съпътстваща доставка в туризма за ДДС цели. Препоръчвам да прегледате и другите свързани въпроси.

  Без да повтарям аргументацията си, считам, че голфът не е съпътстваща доставка по отношение на хотелското настаняване и съответно би следвало да подлежи на облагане с 20% ДДС, а самото настаняване (вкл. закуска) с 9%. Обръщам внимание и че ако изпаднем във фискален екстремизъм, в подобни случаи можем да заключим, че хотелското настаняване е съпътстваща доставка по отношение на голфа (напр. туристите посещават хотела именно за да играят голф, а не заради нещо друго; или цената на играта голф, взета отделно, е съществено по-вискока от цената на настаняването), което би означавало, че целият пакет следва да се обложи с 20% ДДС.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->