Desi B Desi B Потребител

Права на осигуряванеЗдравейте,

В процес съм на прекратяване на основния ми трудов договор (който е на максимално осигуряване), но имам и втори трудов, който е на 1-часов работен ден.

Планирам да стартирам собствен бизнес след приключване на основния ми трудов договор. След откриване на фирма, аз ли си поемам осигуровките или работодателите от втория ми трудов договор? Също така имам ли право да съм на трудовата борса, ако съм в процес на откриване на фирма?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    до колкото става ясно от така изложената фактическа обосновка, Вие си откривате ЕООД или ООД, в което ще бъдете собственик или съдружник. От това следва Вие да се самоосигурявате задължително на минималния осигурителен доход от датата, на която започвате да извършвате дейност. За целта следва да подадете ОКД 5 в съответната териториална дирекция на НАП по постоянен адрес. Ако не изберете да се осигурявате на максималния праг, то вашият работодател, при който в момента сте на втори трудов договор, също следва да внася осигуровки върху осигурителния Ви доход, но следва да се следи дали заедно с този доход не достигате прага от 2600 лв на месец.

    Поздрави,
    Иван георгиев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->