Задай въпрос тук
Борислав Караиванов Борислав Караиванов пенсионер

Отпуск за полагане на държавен изпитЗдравейте,

Дъщеря ми завърши семестриално Софийския университет, на държавен изпит е скъсаха и тя започна работа на трудов договор в сериозна фирма. Още няма 6 месеца трудов стаж, а се налага да вземе отпуск, за да учи за държавния изпит. Освен неплатен отпуск по чл.160 от КТ полага ли й се друг, платен за полагане на държавен изпит? Интересното при нея е че , тя е учила редовно обучение, а когато започва работа и трябва да положи изпит вече е един вид задочничка. Има съгласието на работодателя.

Кажете си тежката дума, за което предварително Ви благодаряОтговори

 • Здравейте,

  Работещите студенти в задочна или дистанционна форма на обучение имат право на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация. Този отпуск се ползва независимо от останалите видове отпуски и за ползването му е необходимо съгласието на работодателя.
  Друг тип отпуск, на който имат право работещите студенти е неплатен отпуск за подготовка и явяване на държавен изпит във висши учебни заведения в размер на до 4 месеца. Ако този отпуск бъде отказан от работодателя, лицето има право на половината размер- до 2 месеца неплатен отпуск.
  За справка чл. 169 и чл. 171 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Велислава Василева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->