Радослав Ненчовски Радослав Ненчовски Потребител

Напуснкане без предизвестие при липсата на подписан трудов договорЗдравейте,

Преди няколко дни ме назначиха на работа с 3-дневно обучение, но договор НЕ МИ дадоха да подпиша. Днес обаче от друго място ми предложиха работа с по-добри условия и аз приех. Обаче управителката на първото място ми каза, че не мога да напусна, защото съм назначен и се водя на работа. Съответно аз ѝ отговорих, че след като не съм подписвал трудов договор, по закон мога да напусна по всяко време без предизвестие. Тя каза, че няма такова нещо.

След като не съм подписвал трудов договор, а според управителката съм назначен и се водя на работа, мога ли да напусна по всяко време и без предизвестие?

След търсене в Гугъл открих извадка от закона, където пише, че работодателят няма право да ме допуска до работното място без първо да съм подписал трудовия договор и да ми е изпратил писмено известие (такова също не ми изпратиха), което според мен означава, че работодателят е в нарушение и аз съм в пълното си право да напусна, когато искам.Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от НАП.

  Във вашия слъчай няма за какво да подавате предизвестие, тъй като нямате сключен договор. Предизвестие се подава, за прекратяване на договора, а вие няма какво да прекратявате.

  Между другото работодател, допусне работник на работа без да му предостави изброените по- горе документи, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., за всяко отделно нарушение.

  За справка: чл. 63, ал. 1 или 2; Чл. 414, ал. 3

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->