Задай въпрос тук
СИЛВИЯ СТЕФАНОВА СИЛВИЯ СТЕФАНОВА СЧЕТОВОДИТЕЛ

СТОРНИРАНЕ НА СТАРА ФАКТУРАИМАМ СЛЕДНИЯ КАЗУС:ФИРМА "Х" ИМА ИЗДАДЕНА ФАКТУРА ЗА МАШИНА КЪМ ФИРМА "У" ПРЕЗ М. 04,2016 Г. И В М. 04,2018 ГОДИНА СИ ТЪРСИ ПЛАЩАНИЯ ПО ФАКТУРА ЗА МАШИНА/ ОТ 2016 Г./5000 ЛВ.

ВЪВ ФИРМА "У" НЕ Е НАМЕРЕНА СТАРАТА ФАКТУРА ОТ 2016 Г. А САМАТА МАШИНА СЕ НАМИРА ВЪВ ФИРМА "У"- НЕ СЕ ПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ВЪПРЕКИ ТОВА ФИРМА "У" СИ ПРИЗНАВА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ПО ФАКТУРАТА ОТ 2016г., СЛЕД ПРОВЕДЕНИ РАЗГОВОРИ МЕЖДУ РЪКОВОДСТВАТА НА ДВЕТЕ ФИРМИ - ФИРМА "Х" ПУСКА НА ФИРМА "У" КРЕДИТНО ИЗВЕСТИЕ ЗА ФАКТУРАТА ОТ 2016 В М. 05.2018 И СЪОТВЕТНО ПУСКА И НОВА ФАКТУРА С М.05,2018 ЗА МАШИНАТА ЗА ДА МОЖЕ ФИРМА "У" ДА ПОЛЗВА ДАНЪЧЕН КРЕДИТ.

КАК Е ПРАВИЛНО ФИРМА "У" ДА ОТРАЗИ СЪОТВЕТНАТА СДЕЛКА.


Отговори

  • Здравейте,

    Факта, че фирма X ще пусне кредитно известие по старата фактура и после ще пусне нова такава не дава право на данъчен кредит. При евентуална проверка от данъчните и изясняване обстоятелствата данъчен кредит ще ви бъде отказан.

    Ако фирма У осчетоводи сделката така, както е посочено в закона, то тогава в един и същи данъчен период ще трябва да отразите кредитното известие по старата фактура и новата фактура, тоест няма да "ползвате ДДС". Разбира се по усмотрение на мениджмънта може да не се осчетоводява кредитното известие (под предлог, че първоначалната фактура не е осчетоводена), но както обясних по-рано това е в разрив с разпоредбите на закона и може да бъдете санкционирани.

    Поздрави,
    Димитър Пашов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->