Задай въпрос тук
Albena Petkova Albena Petkova Потребител

Уведомление за дължима сума



Здравейте,

Бившият ми работодателят не ми изплаща изработена сума след прекратяване на трудовите ни правоотношения. Изготвям покана за плащане, и имам следните въпроси:

1. сумата за плащане, която индикирам за дължима в уведомлението бруто или нето трябва да е

2. мястото на работа е в гр. София, но седалищния адрес на фирмата по регистрация и договор е в гр. Бургас. До кой адрес да адресирам поканата?

3. Нямам телефон на управителят на фирмата, как да изпратя писмо с обратна разписка?

4. Какъв е най-краткия срок, който мога да дам за изплащане на дължимата сума, преди да се премине към съд и бързопоризводство на случая?



Отговори

 • Здравейте,
  1. Работодателят е длъжен да внесе осигуровките, които са дължими и да ви изплати остатъка, тоест нетното Ви трудово възнаграждение.
  2. Съобщението трябва да бъде изпратено до седалището и адреса на управление на дружеството. Гражданския процесуален кодекс Ви дава възможност да предявите иск срещу работодателя си и по мястото, където обичайно сте полагала своя труд.
  3. Липсата на телефонен номер не е пречка да изпратите писмо с обратна разписка. Телефонният номер не е задължителен реквизит.
  4. Считам, че седемдневен срок е подходящ.

  Следва да имате предвид, че задължението на работадателя да Ви изплати трудовото възнаграждение, става изискуемо на датата, която е уговорена в трудовия Ви договор да получавате трудовото си възнаграждение, а не от момента на получаване на покана.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->