Задай въпрос тук
Гергана Димова Гергана Димова Потребител

Прекратяване на трудов договор от работника и дължими обезщетения от работодателяЗдравейте!

По независещи от мен семейни причини трябваше да напусна работа, за което съм подала молба-предизвестие на 05.4.2018 г. по чл.326. Молбата ми беше приета, имам и неизползван платен отпуск от 20 дни,който реших да използвам докато течеше предизвестието, но това ми бе отказано от работодателя с мотива,че ще ми го изплатят. На 30.4.2018г. помолих оставащите пет работни дни да използвам отпуск,тъй като много се налагаше,а и тогава правим месечна ревизия,да не се налага след няколко дни отново да се прави. Отговориха ми,че ще ме освободят от 01.5.2018г и документите ми ще бъдат готови на 04.5.2018г. На посочената дата ми беше предадена трудовата книжка и заповед в един екземпляр,на която пишеше,че съм освободена по чл.325.

След въпрос към счетоводителката, защо получавам такава заповед и защо никъде не пише, какво обезщетение трябва да получа за отпуска, тя ми отговори, че е направила това което се иска от нея. За отпуска да съм се разберяла със шефката щом ми е обещала да ми го изплати. Обадих се и на работодателката, тя се извини, че не знае и ще попита счетоводителката и така до днес. Звъня и никой не ми отговаря от тяхна страна,времето си върви, а и времето за регистрация в Бюрото по труда изтича.

Заповедта не я подписах и я върнах, според мен не би трябвало да е по този чл.325,в който пише, че страните не дължат обезщетение една на друга.

Какво мога да направя в този случай, за да си получа и заработеното и обезщетението за отпуска,както и коректните документи?

Благодаря предварително за отговора.Отговори

 • Здравейте,

  правото на получаване на обезщетениe за неизползван платенгодишенотпуск, не зависи от обстоятелствата, поради които се е стигнало до прекратяване на трудовия договор (по инициатива на работника или служителя, по инициатива на работодателя или по различен начин, независимо от волята на страните).
  Контролът върху неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение се осъществява от Главна инспекция по труда.

  За справка чл.399 от Кодекса на труда
  Моля,имайте предвив, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина
 • Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->