Задай въпрос тук
Hristo Ivanov Hristo Ivanov Потребител

Третиране на разходи за транспорт (такси) и храна на служители нощна смянаЗдравейте,

Как следва да се третират разходите, които се осигуряват на служители нощна смяна за храна и напитки и такси/транспорт (в часове, в които няма градски транспорт)?

Имам ли право на данъчен кредит върху тях?

Поздрави!Отговори

 • да допълня, че плащането на транспорта става чрез ваучери за такси с конкретна компания, която ни фактурира накрая на месеца
 • Някой, нещо ?
 • Здравейте,

  Съгласно КТ при полагане на нощен труд работодателят е длъжен да осигурява на работниците и служителите топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд.
  Условията и редът, при които се осигуряват безплатната храна и/или добавките към нея се определят с Наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.
  Условията за признаването на право на данъчен кредит относно предоставена от работодател на работник безплатна храна и напитки в случая са определени въз основа на тяхната задължителност по силата на наредба.
  Налице е основание за признаването на право на данъчен кредит при условие, че осигуряването им е задължение за работодателя, установено със закон.

  За справка: чл. 70, ал. 3, т. 6 от ЗДДС; чл. 140, ал. 3 от КТ; Наредба № 11 от 21 декември 2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея;

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->