Женя Георгиева Женя Георгиева детска учителка

ПенсиониранеЗдравейте,

Детска учителка съм и през октомври трябва да се пенсионирам. Имам уверението на работодателя си, че ще изкарам учебната 2018-2019 г., а има вероятност и да изкарам и четвърта група.

До тук добре, но понеже след Нова година методиката на пенсиониране ще е нова и неизвестна все още и едва ли ще имам възможност да направя сравнение с досега действащата, ще трябва да се пенсионирам до края на тази година, като по закон трябва да получа обезщетение след прекратяване на трудовите отношения. Да, но след пенсиониране няма да ми се начислява процента прослужени години, който не е малък и ще бъда ощетена (такава е практиката в нашата община).

Има ли начин да получа обезщетението до Нова година и след това да продължа с нов трудов договор без въпросния процент? Какво ще ме посъветвате?

Благодаря Ви предварително за оказаното внимание!Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят няма право да преустанови начисляването на допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, след като сте вече пенсионер. Ако това е практиката в вашата община, то смятам, че тя е незаконна.
  Принципно е възможно да се пенсионирате без да ВИ се прекратява трудовото правоотношение. Тоест Можете да се пенсионирате през 2018 година, а обезщетението по чл. 222 ал. 3 да получите след завършване на учебната 2018-2019 година, т.е. след прекратяване на трудовото ви правоотношение.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->