Задай въпрос тук
Мария Стефанова Мария Стефанова Потребител

ДДС върху местен данък при покупка на жилищеЗдравейте!

Аз съм физическо лице и си купувам жилище от фирма, построила блока. Закупувам го с ипотечен кредит, всички такси по прехвърлянето, при нотариуса... заплащам аз. В момента при нотариуса продавачът, представител на фирмата, ми връчва фактура за 400лв, която според него е за ДДС върху местния данък и аз трябва да я платя. Това така ли е? Начислява ли му се ДДС, при положение, че аз като физическо лице плащам този данък?


Отговори

 • Здравейте, Г-жо Стефанова,

  ДДС върху местен данък се начислява, само ако сделката е облагаема и разходът за местен данък е за сметка на доставчика. След като, местният данък е заплатен от Вас като купувач и не е за сметка на доставчика, няма нужда да се начислява ДДС върху местния данък.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина Кондратюк
 • Благодаря за мнението! Днес пак разговарях с продавача и ми обясни, че това са пари, които аз трябва да платя на фирмата му, а тя на държавата, защото върху фирмата падало двойно ДДС?! На мен лично ми звучи малко нелогично и странно. Аз не съм експерт, а той се доверява на счетоводството естествено. Нямам против да ги платя, но не мога да си обясня този казус. Ще съм благодарна ако успее!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->