Ани Иванова Ани Иванова Потребител

Изплащане на неизползван годишен отпуск, след майчинствоЗдравейте,

Работя за фирма, която е изкючително некотектна, именно и за това се притеснявам, че няма да ми бъде изплатено нищо, след напускате ми.

1.На 21.05.2018г, детенцето ми навършва 2 години, именно за това мисля да подам молбата си за напускане на 21.04.2018г, за да се счита за едномесечно предизвестие, но по договор се водя на стара фирма, като не ми е предоставен до този момен догово за новата фирма, нито с новите усповия, които са 2-му месечно предизестие, именно за това се придържам към договорените усповия по подписания от мен договор за 1 месец предизвестие. До този момент от описаните, правилни и законови ли ще бъдат моите действия?

2. Какви дати трябва да бъдат посочени в молбата ми като дата на напускане да бъде написана 22.05.2018г, ден след навършването на две години на детето и като дата на подаване на самата молба 21.04.2018г, правилно ли са съобразени датите?

3.След подаването на молбата на 21.04.2018г, в какъв срок трябва да ми бъдат върнати подписаните екземпляри и кога трябва да ми бъде изплатен неизползвания годишен отпуск?

4. При евентуален откъс от тяхна страна да ми бъде изплатен неизползвания годишен отпуск, какви дейстия трябва да бъдат предприети и ако трябва да подам жалба към фирмата, която е само параван към която се водя, ако тя вече не функционира, какво трябва да направя?


Отговори

 • Здравейте,

  За да сте сигурна най - добре би било да видите подадените за Вас данни, чрез ПИК код, който се взима от НАП и ви дава възможност да следите данните подавани от работодател/осигурител.

  В случай, че не сте получили договор към новото дружество, а не изключвам факта, просто да не Ви е предоставен, си подавате едномесечно предизвестие съгласно стария.

  За дата на прекратяване се счита първият ден, в който няма осигуряване. Щом детето навършва две години на 21.05.2018г. дата на прекратяването Ви трябва да е 22.05.2018г.

  Работодателят има 7 дневен срок от получаването на предизвестието да каже дали е съгласен. При мълчалив отговор се счита, че предизвестието не е прието. Обезщетението за неизползван отпуск се изплаща заедно с последната заплата. Ако откаже да Ви го изплати може да си търсите правата по съдебен ред.

  за справка: чл.325 ал.1 т.1 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Недялка Куфарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->