Задай въпрос тук
Ангелина Добрева Ангелина Добрева Потребител

Продължителност на платен годишен отпуск на месецЗдравейте,при поискан платен годишен отпуск (през Октомври 2017) за ползване през Август 2018, писмено одобрение или неодобрение не е получено.

Сега, в началото на Април 2018 получавам неодобрение и като причина се изтъква, че максималният срок на отпуска за месец (в компанията) е 5 работни дни.

Имам ли право на по-дълъг срок на платен годишен отпуск свързан с пътуване извън чужбина по лични причини?

При закупени самолетни билети, компанията дължи ли ми обезщетение за неуведомяване и непотвърждаване на заявения от мен годишен отпуск?Благодаря предварително


Отговори

 • Здравейте,

  Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск. В Кодекса на труда е предвидено, че минималният размер на основния платен годишен отпуск не по-малко от 20 работни дни. Някои категории работници и служители в зависимост от особения характер на работата имат право на удължен платен годишен отпуск. Категориите работници и служители и минималният размер на този отпуск са определени с наредба на Министерския съвет.
  Кодекса на труда регламентира случаите, при които работниците или служителите имат право на допълнителен платен годишен отпуск и те са:
  1. за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки - не по-малко от 5 работни дни;
  2. за работа при ненормиран работен ден - не по-малко от 5 работни дни.
  Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика, освен ако ползването му е отложено. Според КТ поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер на не повече от 10 работни дни. Това означава, че дори и да искате ползването на платен отпуск по график, задължително трябва да получите разрешение от работодателя. А ако той прецени, че точно в този момент има важни производствени причини, поради което вие не можете да отсъствате, то тогава работодателя има право да не ви разреши ползването на платения отпуск, но за не по-вече от 10 работни дни. Ако не получите разрешение, но все пак излезете в отпуск след два работни дни работодателят има право да пристъпи към дисциплинарно наказание или уволнение,
  Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

  За справка: чл. 155, ал. 1 и 4, чл. 156 и чл. 176 от Кодекса на труда

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Димона Стоянова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->