Ангелина Генина Ангелина Генина Потребител

Облагане на разходи за транспорт на работници с лек автомобилЗдравейте!


Интересува ме транспортът на работници от местоживеенето до местоработата 13 км с лек автомобил /мини бус/ 8+1 и разходите за мини буса според ЗДДС и ЗКПО как е правилно да се облагат.


Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  За съжаление начинът, по който се организирали превоза на служителите до и от работа, не попада в освобождаването от данък върху разходите по ЗКПО. Това е така, тъй като съгласно чл. 210 от ЗКПО освобождаването не се прилага при превоз, осъществен с лек автомобил. Съгласно Закона за движението по пътищата бусове с места 8+1 се считат за леки автомобили.

  Горното означава, че дължите данък върху социалните разходите в размер на 10%, но само ако въпросният превоз може да се дефинира като социален разход, а именно - достъпен е за всички работници и служители на фирмата. Съответно не се дължи данък по ЗДДФЛ.

  В хипотезата на социални разходи, считам, че по-принцип разходите за превоз не следва да се включват в осигурителния доход на лицата, тъй като по принцип тези социални разходи не се предоставят пряко на лицата (т.е. услугата е обща и в различните дни може различни хора да се ползват от нея). Това означава, че не биха се дължали осигурителни вноски.

  Правото на данъчен кредит по ЗДДС в условията на експлоатация на леки автомобили се свързва отново с броя на местата на автомобила. Тъй като Вашия бус е с места повече от 5+1, то той не се счита за лек автомобил по смисъла на ЗДДС. Още повече, че по смисъла на чл. 71, ал. 3, т. 2 имате право на данъчен кредит за разходите, свързани с транспортното обслужване между местоживеенето и местоработата.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->