Задай въпрос тук
Марийка Влахова Марийка Влахова фирма пенсионер

Годишен отчет на самоосигуряващо се лицеПреименувахме ООД в ЕООД през м март 2017 год. Няма промяна на булстат. За 2017 г съм обявила годишен отчет по чл. 92 за дейността. Предвид преминаването от трудов договор към самоосигуряващ се с личен труд, освен Декл. 6 код 13 в края на годината трябва ли да се подават други декларации за дейноста? През годината съм пускала Декл. 1 за всеки месец. Как трябва да се обяви ДОД върху минималната РЗ върху която е начислявано за ДОО, ДЗПО и здравно осигуряване - а тя е 460 лв.?Отговори

 • Здравейте,

  Личният труд е приравнен на трудовия от гледна точка на осигуряването. Необходимо е освен подаването на Декл. Обр. 1 всеки месец, както сте направили, то и подаване и Декл. Обр. 6 за авансово дължимия данък. Особеното при личния труд е че подаването на Декл. Обр. 1 е с ЕГН на лицето самоосигуряващо се, а Декл. Обр. 6 с дължимия данък по Булстат. И двете декларации се подават през фирмата.

  Тъй като лицето е самоосигуряващо се, то има задължение за подаване на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ и Справки за определяне на окончателния размер на осигурителния доход. Т.е. с тези справки, част от ГДД, се изравнява осигурителния доход, в случай, че има за изравняване. В същия срок се подава и Декл. Обр.6 с код 13 с годишните размери на осигуровките, както и с тези за доплащане, ако има такива /например при придобиване на допълнителни възнаграждения/.

  За справка: § 1, т.26, и) от Допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  С уважение,
  Мануела Чонкова
 • Благодаря Ви за коментара по зададения проблем, точно така съм и постъпила но исках да се убедя дали съм права, защото го правя за първи път - подаването на декларация за самоосигурен.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->