Elica Podmolova Elica Podmolova Потребител

Неизплатени заплатиЗдравейте,

В момента ползвам отпуск след майчинство. Фирмата, в която работя, затвори магазините си в цяла България. На 25.03.2018 г. трябваше да ми изплати заплата за февруари, но не го направи. Подала съм жалба в ИТ и чакам отговор.

Да се освободя ли по чл.327 за неизплащане на работната заплата или да чакам да ме освободят по чл.328? Кое е по удачно в моя случай?Отговори

  • Здравейте,

    Прекратяване на трудовото правоотношение по инициатива на работодателя при закриване на предприятието се осъществява на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.Трудовото законодателство в този случай предвижда право на работника или служителя да получи няколко обезщетения от работодателя, стига да са налице обективните обстоятелства и законовите предпоставки за това. Това са: обезщетение за неползван платен годишен отпуск по чл. 224, ал. 1 КТ (ако лицето има такъв и той не е погасен по давност); обезщетение за неспазено предизвестие по чл. 220, ал. 1 КТ (в случай че предизвестието не е спазено по инициатива на работодателя), и обезщетение за оставане без работа по чл. 222, ал. 1 КТ. По удачно във вашия случай е да изчакате да ви освободят съгласно чл.328 ал.1 т. 1, за да получите обезщетенията предвидени в закона, при прекратяване на трудовото правоотношение на това основание.

    Поздрави,
    Виктория Йотова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->