Силвия Кумитска Силвия Кумитска гл.счетоводител

Право на обезщетение при пенсиониранеЗдравейте,

Имам около 15 години трудов стаж в предприятието в което работя. През месец юни 2019 г. ми предстои пенсиониране по условията на втора категория труд. Но всеки момент очаквам да бъде извършено преструктуриране и моята длъжност да бъде съкратена. Има голяма вероятност да отида на борсата като безработна.

Ако все пак това се случи, ще имам ли право да поискам брутните ми заплати, които се дават при пенсиониране при условие, че не съм започвала работа никъде на друго място до момента на настъпването на датата на пенсиониране, а съм била регистрирана на бюрото по труда?Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудово правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Това обезщетение може да се изплаща само веднъж. Преценката относно правото на работника или служителя при прекратяване на трудовото правоотношение да получи обезщетението, се извършва от работодателя във всеки отделен случай. Обезщетението, което работникът/служителят получава при пенсионирането си, се изплаща само по основното трудово правоотношение. Няма основание да се търси обезщетение и от работодателя по допълнителния трудов договор. За да има право на парично обезщетение от работодателя при пенсиониране, лицето трябва да е придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст преди прекратяване на трудовото правоотношение, а не след това. За да получи лицето няколко заплати накуп от фирмата, законът изисква да е на работа по трудов договор към момента, когато навършва възраст и има стаж за пенсия.

  За справка: чл.222 ал.3 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->