Галя Иванова Галя Иванова Потребител

Прехвърляне на натрупан отпуск към 2011-та и 2012-таРаботя като възпитател в дом за деца без родители. От миналата година имам 21 дни отпуск, а от тази 30 дни. Вече имаме въведен График за отпуски и е много трудно да си ползваме отпуска извън дните в графика.


Проблемът е че в този график мога да прехвърля максимум 10 дни стара отпуска, а аз имам 17 дни. Тези 7 дни можем или не можем да ги прехвърлим за 2012?


Вината не е в нас, ние искаме да ги ползваме но нямаме възможността и вината ще бъде на работодателя.Отговори

 • Здравейте,

  от изложените данни не става ясно за коя година се отнасят тези 17 дни.

  При така изложената фактическа обстановка в графика за 2011 година трябва да имате заложени за ползване най-малко 30 дни, които ви се полагат за 2011 година. Припомням, че няма задължение в графика да се включва остатъка от предходни години.
  Според новите правила за ползване на платен годишен отпуск, за 2011 година трябва да ползвате пълния рамер на отпуска, до края на същата година, като най-малко от половината се ползва накуп. За следваща година могат да се прехвърлят не-повече от 10 дни, но само при определени условия.
  При изготвянето на графика вие сте посочили точните дати, в които искате да ползвате платения си годишен отпуск. В графика не може да се предвижда "прехвърляне" на отпуск в следваща година, това е недопустимо. Работодателя може да откаже ползването на отпуск по утвърдения график, само поради важни производствени причини. Работник или служител на който е отказано ползването на отпуск по график, може сам да определи друг период за ползване, като уведоми работодателя за промяната една седмица преди ползването на отпуска.

  На поставените от вас въпроси:
  Не, не можете да прехвърлите повече от 10 дни за следваща година.
  Работодателя не може да има вина за неползването на платения годишен отпуск, тъй като в закона е предвидена възможност, работник или служител сам да определи периода на ползване на отпуска.

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->