Йосиф Йосифов Йосиф Йосифов самонает

Погасяване по давност на данък МПСПолучих акт за установяване на задължения за МПС от 2012 досег Актът е от 4 септември 2017, но е получен в края на февруари 2018. Първият ми въпрос е с този акт счита ли се давността за прекъсната, след като е отпреди няколко месеца и може ли да се подаде възражение за погасяване по давност на задълженията?

Вторият въпрос е, че едното МПС е продадено много преди 2012 г., но в общината продължават да го водят на мое име и да му начисляват данък - следва ли това да се опише във възражението и трябва ли да се приложи договора за продажба?Отговори

 • Здравейте,

  По принцип от така зададения въпрос не става ясно за какъв вид задължение става въпрос. Ако приемем, че е издаден акт за дължим данък за МПС за период от 2012г. до момента на издаване на акта:
  1. С издаването на акта за установяване на публичното вземане се прекъсва давността. От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Т.е. във вашия случай е бил издаден акт за установяване на публично вземане - данък за МПС за период от 2012г. до 2017г. С издаването на този акт давността е била прекъсната. Нямате основание да искате да се обявят задълженията за погасени по давност, защото давността на задължението за данък, дължим през 2012г., изтича в началото на 2018г.

  По отношение на втория Ви въпрос: В случай, че МПС-то е било продадено по надлежен ред с договор за покупко-продажба с нотариално заверени подписи, то имате основание да възразите. Също така с договора за продажба можете да отидете в съответната данъчна служба и да искате МПС да бъде отписано от вашата партида.

  За справка: чл. 171 и чл.172 от ДОПК
  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->