Марина Николова Марина Николова Потребител

Отчитане на материалиЗдравейте ,

Фирма с дейност довършителни строителни дейности, материалите се закупуват при започване на работа по определен обект, нямат складове за съхранение и всичко се изразходва и влага по време на работа.

Възможно ли е да се отчита директно по сметки от гр. 60, или е задължително да се мине през сметка 302- материали (няма и задължителни норми)? От ръководството не изискват поотделно за всеки обект да се знае какъв е разхода. Ако в края на годината има останали материали ще се заприходят като такива.Отговори

 • Здравейте,

  От предоставената информация става ясно, че не съхранявате (складирате) материални запаси свързани с Вашата дейност. Щом материалните запаси се закупуват и непосредствено се влагат директно няма проблем да не ги заприхождавате по група 30. В случая управлението само решава до каква степен му е необходима аналитична информация.
  Ако, обаче, има съществена разлика между времето на закупуване на материалните запаси и влагането им в дейността, тогава ще е коректно да го правите.
  Без значение дали отчитате покупката на материални запаси на разход или приход е необходимо да се сдобиете с нужната документация съгласно българското законодателство. Според мен освен за анализ на резултатите от дейността, също и за да формирате коректно счетоводен и данъчен финансов резултат или за да ползвате данъчен кредит ще е необходимо да сте наясно, в кои обекти какви материали сте вложили. При евентуална бъдеща проверка от публичен орган може да ви задължат да предоставите подобна информация.

  Поздрави,
  Васил Пантев

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->