Mishel Mishel Потребител

Лихви от банков кредит -Режим на слаба капитализация.Здравейте ,управителя на фирма А ЕООД е тегли банков кредит през 2017г. Фирмата получава парите от банката Финансирането е без обезпечение Т.е кредита ще се използва за инвестиция на недвижим имот, поточно за строително-ремонтни работи.Управителя на фирмата А ЕООД и друга негова фирма са станали солидарни длъжници по кредита.При този случай лихвите ,които са платени през 2017 подлежат ли на регилиране на Режима на слаба капитализация.


Отговори

 • Здравейте,

  За да отговорим на въпроса е необходимо да се вземе предвид дали при неизпълнение солидарните длъжници са задължени със 100% от стойността на кредита. Ако това е така, то тогава лихвите от този банков кредит попадат под обхвата на слабата капитализация. Ако обаче това задължение не е 100%, то тогава тези лихви няма да попадат в режима на слаба капитализация.

  Поздрави,
  Митко Пашов
  • 21 Feb 2018 12:45
  • Mishel (Потребител)
  • 0
  Да в договора между банката и фирмата пише че фирмата се явява кредитополучател и солидарени длъжници са собственика на фирмата А ,неговата съпруга и друга негова фирма Б .Пише че солидарния длъжник се задължава да отговаря солидарно с кредитополучателя и да плати цялото задължение по договора.При тези условия попадам ли под режима на слаба капитализация.
 • Здравейте,

  След като задължението е да се плати цялата сума при неизпълнение, то тогава можем да заключим че лихвите по този заем подлежат на тест за слаба капитализация.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->