hristina yordanova hristina yordanova Потребител

Обезщетение за борсаЗдравеите,работя в англия две години и смятам да напусна и да се прибера в българия.В България имам осигурена сезонна работа за срок от 3 месеца.Преди да доида в англия имам 15 години трудов стаж в България.Мога ли да се регистрирам на борсата за обезщетение и въз основа на тези 3 месеца ли ще ми се из4исли обезщетението или ще ми вземат и предишните заплати в България за 24 месеца назад?


Отговори

 • Здравейте,

  Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. Което означава, че вие няма да имате право на регистрация в бюрото по труда след тези 3 месеца сезонна работа в България, освен ако периодът на работа в Англия ви е зачетен за осигурителен стаж (по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна).

  Тези 15 години натрупан трудов стаж в България ще бъдат необходими при изчисляване на времето за получаване на обезщетение за безработица (във вашия случай е максималният период от 12 месеца, защото имате натрупан трудов стаж над 12 години).

  За справка:
  чл. 54а от Кодекса за социално осигуряване

  Поздрави,
  Зорница Стоянова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->