Задай въпрос тук
Диана Атанасова Диана Атанасова Счетоводител

ДДС при продажби през Амазон ВеликобританияДДС регистрирана фирма в България продава стока в Амазон UK. Стоката се изпраща до склад на Амазон в Англия и от там се препраща към клиентите.

Трябва ли да се направи протокол по чл.117 още при изпращане на стоката към склада на Амазон, или ДДС начисляваме при продажбата, в зависимост дали клиентите са физически лица?Отговори

 • Здравейте,
  При данъчното третиране на продажби чрез Amazon възникват много въпроси свързани с уловията на доставката.

  Според преодставената от Вас информация продавачът е МЮЛ, което е регистрирано за ДДС цели в България.

  Ако той търгува със стоки, които изпраща от България директно на данъчно незадължени лица за целите на ЗДДС в UK (физически лица), то тогава продажбите ще попадат в обхвата на режима „Дистанционни продажби” и доставчикът ще начислява 20% българско ДДС. Фирмата ще трупа оборот за регистрация във UK за извършени дистанционни продажби (GDP 70 000) като след като го премине ще е задължена да се регистрира за ДДС цели в UK.

  Във вашия случай става ясно, че изпращате стоки за предварително складиране на територията на UK (независимо, че складът е на Amazon). Продавате на английски потребители и доставяте на тези потребители стоки, които вече са складирани в UK т.е. правите вътрешна продажба. Това не се счита за продажба от разстояние, а за обалагаема доставка с място на изпълнение UK. Според законадателни промени от 2016г. в UK попадате в обхвата на “overseas seller” (“ продавачи от чужбина”) като ако извършвате такива доставки е задължително да се регистрирате за ДДС цели без да се съобразявате с реализирания от Вас оборот. След като имате такава регистрация предварителното изпращане на стоки ще се счита за трансфер на стоки като ще трябва да го отразявате като ВОД чрез българския ДДС номер и като ВОП чрез английския. Последващите извършени продажби към местни за UK лица ще се облагат със размера на английския данък.

  В становището си съм приев, че стоките са със статут на общностни т.е. не пристигат в UK от трета страна.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • Здравейте, както ви разбирам регистрацията по ДДС в UK е задължителна, независимо дали продавам там на английски или други граждани на ЕС ?

  И благодаря за разясненията.
  Диана Атанасова
 • Здравейте,

  Както съм описал по-горе регистрацията в UK e задължителна, когато продавате стоки, които са складирани там на английски или други граждани на ЕС, които са на територията на Кралството.


  Поздрави,
  Васил Пантев
 • Здравейте,

  А, как фирмата извършва дистанционни продажби, но се плаща такси за това на Amazon.co.uk, това означава ли че възниква задължение от регистрация по ДДС поради факта, че се ползва услуга с доставчик от друга страна в ЕС?

  Благодаря предварително.
 • Здравейте отново, във връзка с първоначалното ми питане вече сме регистрирани за целите на ДДС във Великобритания. Трябва ли да удведомим за това органите на НАП България или не е необходимо? И дали тези продажби ще трябва да ги отразявам в дневниците в България или също не е необходимо а само трансфера с ВОД? Благодаря ви.
 • Здравейте,

  Не, не е необходимо да подавате уведомление към НАП.
  Ще трябва да декларирате като ВОД вътрешния трансфер на стоки (изпращането на стоките до склада в Англия).
  Ще трябва да декларирате продажбите на територията на кралството само с ДДС дневниците в Англия.


  Поздрави,
  Васил Пантев
 • Здравейте, имам въпрос, но тъй като случаят е същият няма да отварям друга тема. При нас дойде фирма, която вече е регистрирана както тук така и в Англия, но предишните колеги са качвали всички продаби на ФЛ като дистанционни продажби по ч.69, а фактурите за разход са качвани и направо изписвани без да минават през дневниците. Та въпроса ми е това правилно ли е? И също така тъй като продават чрез амазон, но си издават те фактурите, а не амазон съответно имаме фактура(разход) от Амазон към нас, но имаме и продажба от нас към Амазон с фактура "sales payment".
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->