Mila Stoichkova Mila Stoichkova Потребител

ВОП и ДДСЗдравейте!

Имам фактура от ОМВ Румъния за заредено гориво. Доставчикът и получателят са регистрирани по ДДС. Фактурата е в румънска валута RON, има начислен ДДС 19%.

Трябва ли да правя протокол? Как да отразя фактурата в дневниците?Отговори

 • Здравейте,

  във вашият случай доставката не следва да се разглежда като ВОП.
  Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.
  Във случая стоката не се изпраща или превозва и съгласно чл. 17, ал. 1 от ЗДДС мястото на е изпълнение е мястото, където се прехвърля собственоста, т.е. Румъния, затова и има начилсен ДДС. След като това не е ВОП, вие нямате задължение да си самоначислявате ДДС, следователно и да издавате протокол.
  Относно това как да отрязите фактурата в дневниците има два варианта. Ако сумата е малка може да я посочите в 9-та колона заедно с покупките без право на данъчен кредит. Другият вариант е да си възстановите платеното от вас ДДС, съгласно разпоредбите на Наредба Н-9 от 16.12.2009 г.

  За справка: чл. 13, чл. 17, Приложение № 12 от ППЗДДС, Наредба Н-9 от 16.12.2009 г.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Салих Асанов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->