Задай въпрос тук
Mariana Iwanowa Mariana Iwanowa работник

Освобождаване по време на болниченЗдравейте! Работя на две места на постоянни трудови договори на едното на 8 на другото на 4 часа! На 31 01 2018 се наложи да изляза в болнични.От същата дата обаче 31 01 2018 работодателят при който съм на 8 часа ме освобождава по взаимно съгласие. Ще ми бъде ли изплатен болничния лист от там или само от там където съм на 4 часа, и мога ли да бъда освободена от работа в деня на болничния


Отговори

 • Здравейте,

  важно в случая е дали договорът Ви е със срок на изпитване по чл.70 КТ.
  Когато договорът е сключен със срок на изпитване, същият, може да бъде прекратен без предизвестие от страната, в чиято полза е уговорен срока за изпитване. Ако в трудовия договор не е изрично посочено, в чия полза е уговорен срокът, се счита, че е уговорен в полза и на двете страни.
  Разрешеният на лицето отпуск поради временна неработоспособност (болничен) след връчване на предизвестието, не прекъсва срока на вече връченото предизвестие, както и не удължава неговият срок. В чл.335, т.1 от КТ е предвидено, че при прекратяване с предизвестие трудовият договор се прекратява с изтичане срока на предизвестието.
  Кодексът на труда предвижда закрила от уволнение на служители, които са започнали ползването на разрешения им отпуск (включително и болничен).
  Такива служители могат да бъдат уволнени само с разрешение на Инспекцията по труда.

  Поздрави,
  Кристина Кондратюк
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата