Задай въпрос тук
дарин миланов миланов дарин миланов миланов проектант

фактура към страна извън ЕС

Здравейте,отскоро се регистрирах като СОЛ-проектант. Имам клиент от Швейцария и пуснах инвойс за отдалечена консултация,сега трябва да му пусна ф-ра на български и се затрудних при "основание за неначисляване ДДС",по чл.113ал.9 или ??и място на сделката.Не мога да се регистрирам доброволно по ДДС защото по класификатора за икономическа дейност съм "проектант-архитектурни дейности",а всъщност аз извършвам технически консултации и поддръжка на мед.апаратура/имам диплом като проектант от икономически техникум/.Мисля да се рег.като ЕООД по ддс и да си намеря счетоводител. Благодаря предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  Данъчният закон не прави разлика между физически и юридически лица (тоест между граждани и фирми) по повод регистрацията по ЗДДС. Според закона, данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея. Тоест в този кръг на т. нар. задължени лица попадат и физическите лица, ако извършват независима икономическа.

  Според информацията, която сте предоставили Вие сте данъчно задължено лице, което е реализирало доходи от независима икономическа дейност. Издали сте фактура за извършена услуга към компания в ЕС , но сте имали задължение да се регистрирате по ЗДДС преди издаването ѝ - на общо основание по желание, или на основание специалните разпоредби на чл.97а.
  Не е налице основателна причина регистрирано СОЛ, което реализира доходи от друга стопанска дейност да не може да се регистрира за целите на ЗДДС.

  Ако създадете ЕООД с цел да указвате услуги към лица местни за ЕС също ще сте задължени да се регистрирате за целите на ЗДДС.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->